Tevékenységünk

Generáltervezéshez rendelkezésre álló szakágak

Magunkról

Az iroda tagjai:

 • Gelányi Ákos építész tervező
 • Kühn Tamás építész tervező
 • Garai Anna építész munkatárs
 • Építész irodánk 2007 óta létezik, de a szakmában már a 90-es évek közepe óta tevékenykedünk. Rendszeresen indulunk nyílt és meghívásos tervpályázatokon. Tervezőként, munkatársként részt vettünk több díjnyertes pályázatban (Csepel-sziget csúcsa beépítés 2001, Nemzeti Bank Logisztikai Központ 2003, Kvassay út beépítés 2004, Puskás Ferenc stadion 2007, MOM művelődési ház és Gesztenyés-kert 2008). Az utóbbi években kisebb kivitelezési munkákat is elvállaltunk. Elsősorban lakásbelsők, családi ház belsők átalakítására kaptunk megbízást, legtöbb esetben a tervezést is elvállaltuk. Így egy kézben a tervezés és a kivitelezés garancia a magas minőségre.

  Stílus

              Világunk bonyolult és áttekinthetetlen, miközben információk milliói zúdulnak ránk nap mint nap, különböző csatornákon keresztül. Ezt a zűrzavart, úgy érezzük, felesleges tovább fokozni a tervezés során. Az emberek megnyugszanak, meglelik belső békéjüket harmonikus, érthető, egyszerű dolgok láttán. Másrészről a kivitelezés minősége jelenleg még mindig olyan színvonalú hazánkban, hogy egy bonyolultabb terv korrekt megvalósításának esélye a legtöbb esetben minimális.
  Építészeti tervezéskor számunkra fő irányvonal a letisztult, egyszerű formák elérése, bár ezen igyekezetünkben a megrendelők sokszor beleszólnak és a végeredmény más lesz.
  Nehéz dolog ez a minimalista stílus, mert itt a burjánzó díszek, a bonyolult tömegalakítások nem takarják el az esetleges formai hibákat, elég egy rossz arányú nyílászáró a homlokzaton, s felborul a kompozíció. Ugyanakkor több olyan munkánk van, ahol bár a végeredmény nem tetszik -annak dacára hogy mi terveztük az épületet- a tulajdonosa maradéktalanul boldog vele, ami minket megelégedéssel tölt el és nincs szégyenérzetünk miatta. Nem minden esetben kell a konfliktust felvállalni a megrendelővel, formálni, alakítani az ízlését, végsőkig győzködni őt a szakmai igazunkról.
  Magyarországon az átlagos építészeti ízlés meglehetősen kommersz, ám ennek megfelelve is  lehet vállalható házakat tervezni. Vékony a határ a szakmai felelősség és a megrendelő ízlésének, elvárásainak való megfelelés között. Ez minden építész nagy dilemmája, de valljuk, nem minden épülettel kell a világot megváltani.
  Nagyon fontos tervezési szempont még a formai kialakításnál az illeszkedés. Erről számtalanszor megfeledkeznek az építészek. A környezete fittyet hányva alkotnak valami nagyon modernet, trendit, arrogánsan letéve névjegyüket az adott helyre. Kapaszkodókat pedig nem csak a legszűkebb környezetből nyerhetünk, hanem a település történelmi részéről, vagy ha onnan nem, akkor az adott tájegység jellemző építészetéből.

  Környezettudatosság

              Tervezés során ügyfeleink figyelmét ráirányítjuk az energiatakarékos megoldásokra (hőszivattyú, geotermikus energia felhasználása, esővíz összegyűjtése és hasznosítása, megfelelő tájolás, növénytelepítés, árnyékolási technikák...) és lehetőség szerint betervezzük azokat, hogy elősegítsük környzetünk kisebb terhelését. Több passzívházat terveztünk az elmúlt években. Klienseink mind nagyobb számban is merik fel, milyen fontos az állandóan emelkedő energia árak mellett a hosszútávú előrelátás. A kezdeti többletköltségek megtérülési ideje egyre kisebb

  Gelányi Ákos